Třebenické džemování

Věřte nebo ne, i my si umíme meruňkovou sezonu užít, jak se patří. V neděli se zde uskutečnilo historicky první Třebenické džemování. Jak už samotný název akce napovídá, konalo se v našem městě Třebenicích. 


Není ani 9 hodin ráno a první skupinky nadšenců se trousí na nedaleký dvůr, aby také trošku přispěli svou snahou při vaření džemů. Náplní Třebenického džemování bylo především vaření marmelády, která zamíří na letošní Expo do Milána. 

Zatímco maminky pilně vaří meruňkové marmelády, tatínci jim mezitím pomáhali, sbírali meruňky a ochutnávali. Na své si přišly i děti, které mohly sbírat jadérka z rozbitých meruňkových pecek nebo sbírat s tatínky. Na Třebenické džemování přišlo kolem 30 lidí. Skoro jako kdyby marmelády uvařilo celé město Třebenice.


„Ovocnářství a zpracovávání ovoce u nás má velkou tradici, dnes už však některé sady a pole leží ladem, ovoce se vyváží pryč nebo prodává u silnice. Už dlouho proto nosíme v hlavě, že by bylo hezké znovu obrátit pozornost na Třebenicko jako na centrum ovocnářství. Při jednání s vedením kraje pak přišla řeč na meruňkové džemy a na to, že by nás na výstavě mohly reprezentovat,“ řekla k nápadu starostka Martina Patrovská.

Džem uvařený z meruněk sklizených pod Košťálovem bude určený pouze pro světovou výstavu. Odcestovat do Milána má rovných 500 skleniček.
Expozice Ústeckého kraje se jmenuje Láska a příroda. Tématem letošního Expa je Potraviny pro planetu, Energie pro život. Akce se konala pod záštitou Ústeckého kraje. Podíl na organizaci má sdružení Mozaika, Třebenické meruňky a v neposlední řadě mnoho nadšenců, kterým za jejich účast mnohokrát děkujeme. Mockrát děkujeme také našim zákazníkům i čtenářům. Držte nám palce! 🙂