Věřte nebo ne, i my si umíme meruňkovou sezonu užít, jak se patří. V neděli se zde uskutečnilo historicky první Třebenické džemování. Jak už samotný název akce napovídá, konala se v našem městě Třebenicích. 


Není ani 9 hodin ráno a první skupinky nadšenců se trousí na nedaleký dvůr, aby také trošku přispěli svou snahou při vaření džemů. Náplní Třebenického džemování bylo především vaření marmelády, která zamíří na letošní Expo do Milána. 

Zatímco maminky se pilně věnovali vaření meruňkové marmelády, tatínci jim mezitím pomáhali, sbírali meruňky a ochutnávali. Na své si přišli i děti, které mohly sbírat jadérka z rozbitých meruňkových pecek nebo sbírat s tatínky. Na Třebenické džemování přišlo kolem 30 lidí. Skoro jako kdyby marmelády uvařilo celé město Třebenice.


„Ovocnářství a zpracovávání ovoce u nás má velkou tradici, dnes už však některé sady a pole leží ladem, ovoce se vyváží pryč nebo prodává u silnice. Už dlouho proto nosím v hlavě, že by bylo hezké znovu obrátit pozornost na Třebenicko jako na centrum ovocnářství. Při jednání s vedením kraje pak přišla řeč na meruňkové džemy a na to, že by nás na výstavě mohly reprezentovat," řekla k nápadu starostka Martina Patrovská.


Džem uvařený z meruněk sklizených pod Košťálovem bude určený pouze pro světovou výstavu. Odcestovat do Milána má rovných 500 skleniček.
Expozice Ústeckého kraje se jmenuje Láska a příroda. Tématem letošního Expa je Potraviny pro planetu, Energie pro život.
Akce se konala pod záštitou Ústeckého kraje Podíl na organizaci má sdružení Mozaika, Třebenické meruňky a v neposlední řadě mnoho nadšenců, kterým za jejich účast mnohokrát děkujeme. Mockrát děkujeme také našim zákazníkům i čtenářům. Držte nám palce! :-)

Do konce léta nás ale čeká ještě mnoho věcí. Můžete si zde v budoucnu například přečíst článek o tom, kdo a jak vlastně zpracovává naše meruňky nebo zde samozřejmě uvedeme naši Reportáž z Expa v Miláně, kam se vydáme společně s našimi meruňkovými džemy.

No a jak jsme si vlastně třebenické džemování užili? Posuďte sami:

Autor fotografií: Karel Pech/Litoměřický deník

Více fotek naleznete v galerii Džemování a v Litoměřického deníku

FaLang translation system by Faboba