{idkey=7473b0[url=http%3A%2F%2Ftrebenickemerunky.cz%2Findex.php%2F4-about-your-home-page][title=Jak+pozn%C3%A1te+ty+nejlep%C5%A1%C3%AD+meru%C5%88ky%3F+Jednodu%C5%A1e][desc=]}{cmp_start idkey=588[url=http%3A%2F%2Ftrebenickemerunky.cz%2Findex.php%2F4-about-your-home-page][title=Jak+pozn%C3%A1te+ty+nejlep%C5%A1%C3%AD+meru%C5%88ky%3F+Jednodu%C5%A1e][desc=]}

Meruňky jsou vskutku originální druh ovoce. Pěstujeme je, trháme je, staráme se o ně a nakonec je samozřejmě i jíme. Ona originalita se však skrývá především v jejich jedinečné chuti. Každý rok se těšíme na onu nenapodobitelnou sladkokyselou chuť. Chcete s námi také nahlédnout do role sadaře?

Je léto. Pro sadaře a zároveň prodejce ale nastává práce. Meruňková sezóna trvá bezmála tři týdny a meruňky je třeba prodat velmi rychle. Naše meruňky ale dozrávají rychle a nepravidelně. Je tedy velkým problémem je dodat na trh plně zralé. Co to obnáší?


O sběru mnoho našich spotřebitelů neví. Mnoho lidí si myslí, že sběr ovoce probíhá jednorázově. Sběrači přijdou na sad, vylezou po žebřících, každý sběrač na jeden strom, očešou ovoce a s velkým nákladem se vrátí zpět domů. Omyl. Kéž by to bylo tak lehké :) . Do jedné koruny stromu nevlezete jen jednou, nýbrž stokrát. Je to tím, že meruňky dozrávají postupně, takže jednu větev češete opakovaně.

Někdy se nám stává, že si dokonce některé meruňky i pamatujeme. Když na ně šáhneme a pootočíme je, zjistíme, že je z druhé strany ještě zelená a tudíž ji necháme napříště. A tak pořád dokola, až uzraje celá. Taky se nám dostanou do košíků trochu tvrdší a zelenější. Meruňky samozřejmě poté probíráme, takže se s nimi v bedýnkách při prodeji téměř nesetkáte. Po utrhnutí zralé a tedy chuťově dokonalých a zdravých meruňek, vydrží každá maximálně týden. I když je máte v ledničce. Pro nás, jakožto pěstitele, to znamená prodat naše meruňky nejpozději v druhý den po očesání.

Pokud jsou tvrdší a právě česané, tak je rozhodně nevyhazujte, protože i v tomto stavu jsou k užitku. Mohou vám tzv. dojít. V tu chvíli mají v sobě ještě dost přírodní síly a stačí je nechat venku na misce. Budou před vašimi zraky uzrávat a do 2-3 dní si na nich pochutnáte jako na právě utržené plně zralé meruňce. Můžete také použít tuto variantu.Tvrdé a zelené meruňky jsou ideální zejména pro zavařování, protože i přes tepelné zpracování udrží tvar a nestane se z nich beztvaré bláto. Totéž platí, když je nakrájíte na plátky a pečete jako součást koláče. Jediné, co k nim musíte dodat, je cukr.

Sadař by se měl s meruňkami neustále piplat, a to v jakémkoliv roční období. Vždy je co dělat. Orání půdy, prořezávání větví, hnojení, jarní poprašování vodou a samozřejmě, letní sběr. Někteří to mají jako plnohodnotnou profesi, v našem případě jde o hobby, te kterému patří i nějaký ten malý přivýdělek, radost z pohybu v přírodě, trochu adrenalin (při prodávání)  a hlavně  pocit tradice a kořenů, přiblížení se našim předkům. Není divu, že naše rodina nejraději češe na objednávku. Tehdy připravíme meruňky tak, aby se přímo hned dostali k zákazníkovy a on by jej mohl co nejdřív ochutnat. Pak jsme spokojeni všichni.


To je rozdíl od těch dovezených z daleka, z krámu, které se od sebe neliší. Jsou stejné velikostí i barvou i chutí i vzhledem. Vypadají netknuté větvičkou, včelou a mám pocit, že i lidskou rukou a duší, srdcem. Jednotvárné, jako kdyby byly vyráběny na běžícím páse. Takové studené kuličky pro roboty. Čiší z nich nuda, smutek a chlad……

 
{cmp_end}{idkey=7473b1[url=http%3A%2F%2Ftrebenickemerunky.cz%2Findex.php%2F4-about-your-home-page][title=Jak+pozn%C3%A1te+ty+nejlep%C5%A1%C3%AD+meru%C5%88ky%3F+Jednodu%C5%A1e][desc=]}
FaLang translation system by Faboba