Bedýnka meruněk. Co všechno v ní je? Meruňky samozřejmě. Ale i mezi nimi jsou rozdíly….
Tak,  jak je češeme a sypeme s košíků, jak se česači střídají, jací jsou…..
Meruňky jsou v bedničce některé zralé, některé přezrálé, další trošku tvrdší, malé, větší……. Otázka zní, jak se dají využít?

Protože meruňky můžou být snadno přezrálé nebo naopak ještě zelené a nedomrlé, mnoho lidí si myslí, že nelzou efektivně využít. To je velmi rozšířený omyl, neboť i takto zdánlivě nepoužitelné meruňky k něčemu jsou. Dají se využít téměř na všechno. Už jsme to zde na stránkách popsali.

Zelenější meruňky patří jednoznačně do kompotů, při zavaření se krásně dobarví a není z nich bláto :-) navíc křupou.

Přezrálé meruňky jsou nejlepší na marmeládu, jsou tak sladké, že ušetříte na cukru.

Drobné meruňky se hodí do knedlíků. Nemusíte je ani půlit a krásně je obalíte do těsta. Můžete je použít také na výrobu kompotů nebo při pečení koláče, jejich půlky jsou hezčí než velké a akorát do pusy.

Příliš velké – K jídlu nebo jako celé plody na misku, zdobí.

Skutečně můžeme z meruněk použít téměř všechno.  Odpad je minimální. Když se zamyslím nad hospodařením v minulosti, připadám si jako velký marnotratník. Dříve se v domácnosti spotřebovalo všechno. Z mléka babička sebrala smetanu do omáčky. Když zbytek mléka zkysl, udělal se tvaroh.  Když se zabil králík, z hlavy se uvařila polévka, maso se do ní obralo. Vnitřnosti se upekly nebo se z jater udělala zavářka na knedlíčky. Kůže se vypnula a vysušila. Tu  vykoupil kožešník. Ve škole nás učili, že z domácích zvířat se dá zpracovat téměř všechno – štětiny na kartáče, paznehty na lepidlo, kůže atd…
Zbytky z kuchyně, pokud nešly zpracovat dál, šly domácím zvířatům nebo na kompost. Skořápky z vajec se drobily slepicím, usušený chleba králíkům, tvrdé housky se namáčely do mléka kočkám  atd atd.
Život se mění, na nic nemáme čas a odhazujeme poklady. Ani o tom často nevíme

 
FaLang translation system by Faboba