Recept na klasickou marmeládu najdete jak v knihách, tak v kuchařkách na internetu. Já ji dělám podle chuti, takže neposloužím konkrétním receptem. Základ jsou samozřejmě meruňky a cukr.

Meruňková marmeláda u nás letí především v palačinkách. Není špatná ani na dně skleničky a zalitá dobrým pudinkem. To se dá pak jako dezert doplňovat piškoty, šlehačkou atd.  Potom samozřejmě marmeládu používám do buchet, nebo na tvarohové koláče. V poslední době si rodinka oblíbila k snídani tousty s marmeládou.

Varianty marmelády:

  • Pikantní nakyslá - z přezrálých a tudíž slaďoučkých meruněk, do které vůbec nepřidávám cukr. Ta funguje i na slepování vánočního cukroví, protože má výraznou chuť.
  • S kousky meruněk – před koncem vaření dodám do marmelády na kousky nakrájené meruňky a ještě chvíli povařím.
  • S mátou – to je super novinka léta 2013! – na kousíčky nakrájená máta, kterou také přihodím před koncem vaření, dodá marmeládě lehoučkou větrovou chuť.

 

 

 
FaLang translation system by Faboba