Věřte nebo ne, i my si umíme meruňkovou sezonu užít, jak se patří. V neděli se zde uskutečnilo historicky první Třebenické džemování. Jak už samotný název akce napovídá, konala se v našem městě Třebenicích. 


Není ani 9 hodin ráno a první skupinky nadšenců se trousí na nedaleký dvůr, aby také trošku přispěli svou snahou při vaření džemů. Náplní Třebenického džemování bylo především vaření marmelády, která zamíří na letošní Expo do Milána. 

V rámci naší meruňkové série článků vám přinášíme rozhovor s ředitelem Zemědělského družstva Klapý, Ing. Otakarem Šaškem. Společně s ním na naše otázky odpovídal Vítězslav Houdek, vedoucí ovocnářského střediska ZD Klapý. Zeptali jsme se na to, jak klapské družstvo hospodaří, jaká jsou specifika péče o sady a nakonec jsme probrali i ovocnářskou minulost tohoto regionu.

Co si budeme namlouvat. Třebenický kraj je svým způsobem velmi výjimečný. Stejně jako český granát nebo ruina hradu Košťálov, tak i ovoce k našemu třebenickému ďolíku neodmyslitelně patří. Svahy kopce Košťálov, na kterém zrají jablka, meruňky, hrušky a mnoho dalších druhů ovoce, už po mnoho let dávají své plody místním sadařům a zahrádkářům. Nelze opomenout ani třebenické víno, jehož réva také v minulosti sehrála svou roli při výrobě ovocných vín v místních firmách, zejména v továrně Frutě.

Když se řeknou Třebenice, člověku se vybaví malé městečko na úpatí Českého středohoří, zřícenina hradu Košťálov nebo naleziště známého polodrahokamu – českého granátu. Málokdo ale ví, že Třebenice byly v minulosti také proslulé především svou tradicí v pěstování ovoce. Drobní podnikatelé a sadaři zde již po generace pěstovali ovoce a vyváželi ho do širokého okolí. Své sady přitom zakládali právě na svazích města Třebenice. Povězme si něco o historii třebenického ovocnářství.

FaLang translation system by Faboba