Zavařování dnes není tak časté.  Ještě si pamatuju moji babičku v Chrášťaněch a její zásoby – to byla spižírna!!!! V policích stály řady kompotů, plné ovoce z domácí zahrádky: angrešt, rybíz, třešně, višně, hrušky…..Mrazák v té době neexistoval.

Kompotované meruňky se hodí  jako dezert k jídlu, do buchty, pudinku, jogurtu.
Také je to jedna z možností jak si užít tohle úžasné ovoce.

K zavaření se hodí i čistě tvrdé, nazelenalé plody do kterých by jste nekousli. Zavařením plod ve sklenici zežloutne a dostane barvu jako by právě uzrál. Do každé sklenice vložte pár jader z rozklepnutých pecek. Nejvhodnější sorta k zavařování je Rakovského nebo Bergeron. Obě odrůdy jsou mírně pozdní. Zavařujeme 20minut při 70°C. A hned zchladit, mírně aby sklo nepopraskalo.

FaLang translation system by Faboba