Co si budeme namlouvat. Třebenický kraj je svým způsobem velmi výjimečný. Stejně jako český granát nebo ruina hradu Košťálov, tak i ovoce k našemu třebenickému ďolíku neodmyslitelně patří. Svahy kopce Košťálov, na kterém zrají jablka, meruňky, hrušky a mnoho dalších druhů ovoce, už po mnoho let dávají své plody místním sadařům a zahrádkářům. Nelze opomenout ani třebenické víno, jehož réva také v minulosti sehrála svou roli při výrobě ovocných vín v místních firmách, zejména v továrně Frutě.

The most notable factory for processing fruits, vegetables, and meat briefly, was the factory that we remember usually as Fruta. The factory, however, has a very interesting history.

So that we have so far: chopped rows, plough trees ...more next to dig up dead trees and ...
Let anyone enjoy this look.

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce vůbec. Obsahují ve 100 gramech jen 57 kalorií. Tato kulturní ovocná dřevina byla známá už roku 2000 př.n.l. v Číně, kolem roku 800 v západní Evropě a ve středoevropských státech až ve 14.století.

Proč jsou meruňky zlatavě oranžové ? Protože obsahují velké množství betakarotenu – minerálu, který prodlužuje opálení. Také olej lisovaný za studena z meruňkových jader, který má vysoký obsah všech druhů vitamínů  B a A v přírodní formě, si v poslední době oblíbili labužníci na celém světě.

Neméně významnou částí meruňky jsou její jádra. Obsahují látku zvanou Laetril, známou pod obchodním názvem vitamin B17. Laetril obsahuje mimo jiné i polysyntetickou molekulu látky Amygdalin. Ten můžeme najít ve více než 1200 rostlinách, nejvyšší obsah vitamínu B17 je však ukryt v meruňkových jádrech. Leatril je významný svými protirakovinovými účinky.

FaLang translation system by Faboba