Stojí za přečtení. Není dlouhá, ale mezi řádky přečteme spoustu úsilí o prosazení akciové továrny, která měla prospět městečku Třebenice. A její udržení nebylo snadné.

V diplomce jsou použity dobové fotografie.
Ty naleznete v galerii Historie zpracování ovoce na Třebenicku
 

V srpnu 2015 odcestovaly malé skleničky džemu z našich meruněk, který vyrobila parta nadšenců, do Milána jako propagační suvenýr Ústeckého kraje. Ochutnávali zahraniční novináři i návštěvníci Expa 2015.

Věřte nebo ne, i my si umíme meruňkovou sezonu užít, jak se patří. V neděli se zde uskutečnilo historicky první Třebenické džemování. Jak už samotný název akce napovídá, konala se v našem městě Třebenicích. 


Není ani 9 hodin ráno a první skupinky nadšenců se trousí na nedaleký dvůr, aby také trošku přispěli svou snahou při vaření džemů. Náplní Třebenického džemování bylo především vaření marmelády, která zamíří na letošní Expo do Milána. 

V rámci naší meruňkové série článků vám přinášíme rozhovor s ředitelem Zemědělského družstva Klapý, Ing. Otakarem Šaškem. Společně s ním na naše otázky odpovídal Vítězslav Houdek, vedoucí ovocnářského střediska ZD Klapý. Zeptali jsme se na to, jak klapské družstvo hospodaří, jaká jsou specifika péče o sady a nakonec jsme probrali i ovocnářskou minulost tohoto regionu.

FaLang translation system by Faboba