Odrůdy našich meruněk

Odrůd meruněk je nespočet. Můžeme je členit dle doby zrání, kdy rozdělujeme meruňky na rané, pozdější a ty, které zrají „standardně“ v červenci – nejčastěji v prvních dvou/třech týdnech (v závislosti na počasí). Meruňky lze ale rozdělit také podle plodu, kdy menší meruňky disponují větší cukernatostí a jsou více sladké než ty větší. Odrůdy pak můžeme rozdělit i dle odolnosti vůči mrazu nebo i různým chorobám.

Kromě odrůdy je ovšem nutno dbát také na prostředí, ve kterém meruňku pěstujete. Pro pěstování používáme dva menší sady, které jsou umístěny v údolí ve městě Třebenice a pak také v kopci. Každý z nich pak disponuje jinou půdou, ale i průměrnou teplotou na jaře, která hraje klíčovou roli. V údolí meruňky často zmrznou, jsou ovšem větší díky dostatku vody a kvalitnější půdě. Oproti tomu meruňky v kopcích jen tak nepomrzají, jsou sladší, ale do vzrůstu jsou zase podstatně menší.


Není to jednoduché 😊 


Pod stromy udržujeme čisto, jen černý úhor (hlína) bez trávníku, kterou každoročně oráme a hnojíme přírodní cestou. Plevel ničíme mechanicky nikoliv chemicky. Trávník necháváme jen mezi řadami stromů, protože celá plocha trávníku by stromy po několika letech zadusila. Pak využíváme ještě jedné, zcela jedinečné výhody. Půdní podmínky sopečného Českého středohoří jsou jednou z příčin, proč meruňky od nás chutnají tak skvěle. Naše meruňky mají zkrátka „svoji chuť“.


Z meruněk máme na naší zahradě zastoupeny tyto odrůdy:

Odrůda Maďarská

Maďarská odrůda zbožňuje více tepla, sluníčka a má ráda i sušší půdu. To jsou důvody, proč tuto odrůdu máme v sadu pod Košťálovem, kde je půda díky sopečnému původu teplejší a obsahuje rovněž i méně vody. Odrůdu Maďarskou považujeme za „klasickou“ nejvděčnější odrůdu, co se chuti a plodnosti týče.

Odrůda Velkopavlovická

Velkopavlovická odrůda je jednou z nejvíce rozšířených odrůd v Česku a není tomu jinak i v našem sadu. Plodnost je veliká a meruňka je rovněž i více odolná vůči mrazu i dalším nemocem. Meruňka je pak větší, ale dokáže si ve větší míře uchovat i svoji sladkou chuť.

Odrůda Karola

Odrůda byla vyšlechtěna v Česku a je křížencem odrůd Kloboucká a Velkopavlovická. Tyto meruňky jsou rané, dozrávají tedy dříve, než je tomu třeba u odrůdy Maďarské. Rozdíl může být až 14 dní. Plody této meruňky jsou pevné, pěkně vybarvené do červena a na některých plodech můžeme pozorovat i červené pihy. Tato odrůda nám dává pěkně zabrat, neboť na strom „skáčeme“ častěji, než je tomu u jiných druhů, abychom vybrali vždy jen ty zralé.

Odrůda Leskora

Leskora je rovněž raná odrůda, která vznikla v USA. Nemá nikterak přehnané národy a její plody dozrávají začátkem července. Spolu s Karolou patří mezi ty „dříve“ plodící, což ocení řada z nás, neboť se po zimě vždy těšíme na nové plody. 😊

Odrůda Bergeron

Odrůda je pozdní, kdy meruňky dozrávají chvíli po té Maďarské. Tuto odrůdu vždy určitě poznáte, neboť se plot zbarvuje výrazně do ruda a je velice tvrdý a pevný. Meruňky této odrůdy velice rychle dozrají do měkkosti, zbarví se a jsou hodně šťavnaté.